Nu știm cum sunteți voi, dar pentru noi, una dintre cela mai importante și speciale tradiții de Crăciun este cea a îmbodobirii bradului.

Cam cât de mult ne place lucrul acesta? Atât de mult încât cu greu rezistăm să nu îl facem înainte de Ajun. De ce ne place această tradiție? Pe lângă faptul că are o puternică semnificație religioasă, acest ritual are menirea de a apropia întreaga familie, într-o reuniune drăguță și plăcută atât de cei mici, cât și de cei mari.

Cu toate că, pentru noi, tradiția împodobirii bradului constă în decorarea lui cu diferite ornamente precum beteala, globulețe și luminițe colorate, el nu a fost decorat în felul acesta încă de la început. De exemplu, în trecut, românii foloseau fructe, nuci poleite, flori, lumânărele și panglici. Primul brad împodobit în România a fost cel din anul 1866, în timpul domniei lui Carol I.

Aceată tradiție are rădăcini adânci și ritualuri distincte în numeroase culturi. O astfel de cultură este cea a Poloniei, unde bradul era decorat cu obiecte precum păsări, steluțe și clopoței. Steluțele și clopoțeii erau întâlnite și în cultura daneză și în plus, se foloseau și stegulețele. În Suedia, copacii de Crăciun erau decorați cu ornamente confecționate din lemn vopsit și întruchipau fețe de copii și animale. Decorațiuni atipice erau întâlnite și în cultura lituaniană, astfel, la impodibirea brazilor se foloseau colivii de păsări, steluțe și diferite forme geometrice.

Author mink.ro

Lasă un răspuns